Prešovská univerzita má špičkové laboratórium geografických informačných systémo

19.02.2004 Celý región

Laboratórium geografických informačných systémov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, ktoré 18. februára slávnostne uviedli do činnosti, je jedným z mála šp...
Laboratórium geografických informačných systémov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, ktoré 18. februára slávnostne uviedli do činnosti, je jedným z mála špičkových vedecko-výskumných pracovísk svojho druhu na Slovensku. Katedra geografie a regionálneho rozvoja Fakulty humanitných a prírodných vied PU ho zriadila vďaka podpore z tzv. rozvojových projektov v spolupráci s Ministerstvom školstva SR.

Vedúca katedry Eva Michaeli konštatovala, že laboratórium sa bude využívať nielen na prípravu účastníkov doktorandského štúdia, ale vidia v ňom aj efektívny prostriedok spojenia školy s praxou. Umožňuje totiž modelovať a zobrazovať krajinu, čo je zmyslu plné napr. pre mestské samosprávy. V tejto súvislosti už katedra spolupracovala s mestom Humenné na vypracovaní štúdie s digitálnymi mapami mesta rôzne určenie (katastrálne, technické). Laboratórium bolo totiž zriadené už skôr, ale jeho radikálna modernizácia prebehla až v poslednom období.
Pracovisko vybavili štyrmi vysokovýkonnými počítačmi, zariadením na zber geografických údajov GPS Leica, laserovým diaľkomerom a zariadením na veľkoformátovú tlač. Podľa pracovníka zodpovedného za laboratórium Jaroslava Hofierku je však unikátny z technického hľadiska najmä veľkoformátový farebný skener Ideal Chameleon. Podľa neho také kompletne vybavené pracovisko nemá žiadna vysoká škola na Slovensku.

(jj)
 

Vyberte región